Uitleg mala

Wat is een Mala?

Een mala is van origine een gebedsketting. Zij wordt reeds duizenden jaren gedragen en gebruikt door hindoes en boeddhisten tijdens puja (gebed) en meditatie om mantra's te tellen. Een mala is een symbool van mededogen en wordt hedendaags door velen gedragen, ook als mode accessoire. 

 

Een mala bestaat uit 108 kralen en een goeroe kraal (eindkraal).

Het nummer 108 is een spiritueel getal: 

Sommigen geloven dat er 108 stadia zijn op het pad van de menselijke ziel. Ook zouden er 108 menselijke zonden zijn volgens het Tibetaanse Boeddhisme. Daarom zou het 108 keer opzeggen van de mantra een heilige bezigheid zijn. Shiva Nataraja danst zijn kosmische dans in 108 poses. Krishna zou gedanst hebben met 108 ‘Gopis’ (koevrouwen) en trouwt later met 108 vrouwen. Veel trappen van Boeddhistische tempels bestaan uit 108 treden. 

 

Het getal 72 is ook een spiritueel getal:

De getallen van het Indiase schema van wereldtijdperken hebben één ding gemeen, namelijk dat zij horen bij een rekenkundige rij die gebaseerd is op het getal 72. Bijvoorbeeld, de belangrijkste Krishna temple in Dwarka is gebouwd op 72 pilaren en de bovenbouw van het tempelcomplex op Java, de Borobudur, is verdeeld in drie terrassen waarop 72 opengewerkte stupa’s zijn geplaatst. 

 

Hoe gebruik je de mala?

Hij is bedoelt om een mantra mee op te zeggen, dat is een herhalend woord of geluid om je te helpen in je concentratie tijdens de meditatie. Om je mantra's te tellen, drapeer je de mala over je middelvinger of ringvinger (liever niet je wijsvinger, deze staat voor het ego). Je gebruikt de duim om de kralen door te schuiven nadat je een mantra gereciteerd hebt. De extra kraal bij het kwastje heet de goeroe kraal en vertegenwoordigt het kruinchakra. Deze fungeert niet als gebedskraal maar markeert het beginpunt, keerpunt en eindpunt van de mala. De eerste kraal is altijd de kraal links naast de goeroe kraal.

Het bereiken van de goeroe kraal tijdens de meditatie betekent een tijd voor reflectie. Ga niet over de goeroe kraal heen. Bij een eventuele nieuwe rondgang draai je de mala een halve slag, zodat je weer rechtsom verdergaat en niet linksom teruggaat. De laatste kraal is dan weer de eerste kraal

© 2014 - 2024 By-Sas | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel